Бути справжнім лідером: як підготувати колектив до кризової ситуації? 15.09.2023

Сучасні вчителі, викладачі та вихователі часто стикаються з непередбачуваними ситуаціями у роботі: повітряними тривогами, гострими реакціями дітей або ж власним стресовим станом. Саме тому дуже важливо підготувати їх до ефективних дій у таких випадках. Щоб підтримати освітян, експерти команди ГО «Підтримай дитину» діляться цінними порадами:

  1. Ознайомте колектив з чітким алгоритмом дій у можливих кризових ситуаціях, які прописані у посадових інструкціях. А також упевніться в тому, що всі знають про свою зону відповідальності та межі компетенції.
  2. Щоб легко і швидко передавати важливу інформацію, створіть спільні чати для спілкування – окремо для адміністрації, педагогів та батьків. У разі кризової ситуації кожен знатиме, куди можна звертатися.
  3. Важливо, щоб ваші колеги були обізнані у сфері психологічної підтримки, знали, як надати першу психологічну допомогу, як впливати на колектив в екстрених ситуаціях тощо. Тому спонукайте колег до підвищення кваліфікації у цій сфері. До того ж відповідно до змін Закону «Про повну загальну середню освіту», що були внесені 2023 року, необхідно обовʼязково виділяти 10% від загального підвищення кваліфікації вчителів на опанування компетентностями з психологічної підтримки. Простежте, аби ваші вчителі додержувалися цих рекомендацій.
  4. Звертайте увагу на ознаки психологічної травми, втоми та вигорання співробітників. Пам’ятайте, що людина може мати вторинну психологічну травму навіть тоді, якщо безпосередньо не перебувала в зоні бойових дій, а вчителі як фахівці, що постійно працюють з іншими людьми, можуть мати «втому від співчуття» чи емоційне вигорання.
  5. Створюйте в колективі атмосферу єднання та взаємопідтримки. У спілкуванні з колегами варто використовувати такі тези: «Ми команда», «Ми завжди на боці одне одного», «Ми з усім упораємося» тощо. Окрім цього, важливо формувати здоровий психологічний клімат у колективі. Можна організовувати спільні заходи та тімбілдінги: ігри, тренінги, екскурсії тощо.
  6. Обов’язково подбайте про те, щоб ваші колеги мали час для відпочинку та відновлення. Наголошуйте на важливості дотримання режиму дня, якісного харчування та сну, адже у кризових ситуаціях важливо мати достатній запас сил для екологічного подолання негативних чинників.
  7. Надихайте колектив власним прикладом. Транслюйте спокій та впевненість, які ваші колеги будуть переймати та демонструвати дітям.

Ці рекомендації допоможуть створити злагоджену систему дій в колективі під час виникнення кризових ситуацій. Крім цього, обізнаність та підготовленість сприятиме формуванню почуття безпеки у всіх учасників освітнього процесу.

Міністерство освіти і науки України


Кiлькiсть переглядiв: 7