Як уникнути простудних захворювань у дитини.19.10.2017

Осінь – пора, коли варто подумати про профілактику застудних захворювань, щоб захистити своїх малят від різних інфекцій, нездужань і вірусів.

Правило перше: Регулюйте температуру

У холодну пору року особливо важливо стежити за температурою в приміщенні та привчати дитину до помірного клімату. Імовірність захворіти значно підвищується, якщо дитині доводиться виходити із надто теплого приміщення на холодне повітря та навпаки. Такі перепади температури можуть дуже вплинути на здоров'я дитини.

Правило друге: Більше зволоження

У холодну пору року без опалення не обійтися, а різні опалювальні системи, обігрівачі та кондиціонери дуже висушують повітря в приміщенні, а це шкідливо не лише для малюка, а й для його батьків.

Адже, слідом за повітрям, висихає слизова оболонка носоглотки. Через це мікроби та віруси потрапляють одразу всередину організму та не затримуються на вологих ворсинках. Щоб зволожити повітря в приміщенні, необхідно частіше провітрювати кімнату. Непогано допомагають відкриті ємності з водою та щоденне вологе прибирання.

Правило третє: Вітаміни

Не варто користуватися медичними препаратами. Значно більшу користь для профілактики хвороб і зміцнення імунітету принесуть збалансоване харчування та багата на природні вітаміни їжа.

Добре забезпечити дитину домашніми морсами з журавлини або брусниці, компотами з сухофруктів, чаєм із лимоном, малиновим і вишневим варенням, відварами з ромашки, шавлії, шипшини, кураги, родзинок. Найголовніше – точно дотримуватись інструкції, заварюючи трав'яні настої.

У дитячий раціон варто внести фрукти, овочі та різні ягоди темно-зеленого, червоного або оранжевого кольору. Вони містять багато природного вітаміну С.

Правило четверте: Дотримуйтеся режиму

Для профілактики застуд і підтримки імунітету особливо важливо зберігати енергію в дитячому організмі. Хорошим помічником у цьому випадку буде чіткий розпорядок дня та повноцінний сон.

Правило п'яте: Використовуйте ароматерапію

Ароматерапія не лише допомагає привести організм у норму, а й підвищує імунітет. До того ж цей метод зовсім не нагадує дитині про лікарів.

Особливо корисні для організму натуральні ефірні олії сосни, апельсина, лимона, м'яти та лаванди. Найголовніше – купуйте якісні натуральні олії без домішок. Не забувайте так само дотримуватися інструкції та провітрювати кімнату після кожного аромасеансу.

Правило шосте: Зміцнюйте імунітет і загартовуйте організм

Найкращою профілактикою застудних захворювань у дітей залишається зміцнення імунітету з допомогою загартовування. Отже, яке ж загартовування організму радять фахівці?

Насамперед це традиційний метод звикання. Не варто боятися пригощати дитину охолодженою водою та соком із холодильника. Легку загартовувальну дію має навіть морозиво. Головне – не переборщити у спеку.

Не бійтеся відпускати малюка побігати босоніж у теплу пору року. Це допоможе організму розвинути адаптивні реакції на холод і природну терморегуляцію. Непоганою профілактикою буде щоденне обливання ніжок дитини прохолодною, а згодом і холодною водою.

Слід також пам'ятати, що загартовування організму в такий спосіб відбувається поступово, з наростаючою інтенсивністю процедур. Тому починати загартовування треба якомога раніше, попередньо проконсультувавшись із лікарем.

Кiлькiсть переглядiв: 93